Carbonara z tuńczykiem

Hejka!
Wracam po dłuższej przerwie z kilkoma przetestowanymi przepisami :D Wakacje się zakończyły, przyszła Jesień, więc pora trochę zwolnić... i nadrobić zaległości.  
Jako totalna ''makaroniara'', jestem zmuszona, aby zacząć od Carbonary :D
Przepis nalazłam na blogu Kwestia Smaku i odrobinę przerobiłam. 

Carbonara z tuńczykiem

Potrzebujemy:
  • puszka tuńczyka w oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 żółtka
  • posiekana natka pietruszki
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 120ml śmietanki 30%
  •  tarty parmezan (do posypania na końcu, u mnie zeszło ok. pół szklanki)
  • makaron ok 400 g
  • sól, pieprz



 
Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente. Odcedzając go po ugotowaniu, zostawiamy ok. 1/3 szklanki wody. 
Na patelce rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojony w cienkie plasterki czosnek, smażymy, aż się zarumieni, dorzucamy posiekaną pietruszkę i jeszcze chwile smażymy. Odstawiamy i przechodzimy do przygotowania sosu. Tuńczyka odcedzamy i wrzucamy do miski, dodajemy śmietankę, żółtka i doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Garnek z makaronem i wodą, wstawiamy na najmniejszy palnik i wlewamy nasz sos.Wrzucamy czosnek z pietruszką.  Gotujemy cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje (nie za długo, aby żółtka się nie ścięły, sos ma być płynny). Wykładamy na talerz i posypujemy parmezanem. 

Smacznego!




Komentarze

Popularne posty