Mamusia wraca do kuchni z... CUKINIĄ!
Halo !
Jest tu kto? To prawie rok jak mnie tutaj nie było, ale moje życie obróciło się o 180st. gdyż pojawiła się mała istotka- moja córeczka Oliwia :* Jestem zakochana!
Ale już wracam i nadrabiam! Zacznę od cukinii. Podzielę się dwoma przepisami, będzie to zupka krem i zapiekanka.
Zaczniemy od zupki.
Krem z cukinii
Potrzebujemy:
- 1 duża cukinia
- włoszczyzna
- 2 łyżki masła
- Vegeta
- oregano
- zioła prowansalskie
- sól
- 2 serki hochland śmietankowe
- śmietana 18%
- groszek ptysiowy
- płatki migdałowe
- 2 l wody
Przygotowanie:
Włoszczyznę gotujemy w 2 litrach wody. przyprawiamy vegetą lub kostką rosołową.
W tym czasie naszą cukinie kroimy w kostkę i podsmażamy na masełku. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi, oregano i vegetą. Gdy wywar warzywny będzie ugotowany dodajemy naszą cukinie i serki. wszystko razem blendujemy. Na koniec dodajemy śmietanę i jeszcze chwilę gotujemy.
Krem podajemy z groszkiem ptysiowym i łatkami migdałowymi.
Nadziewana cukinia
Potrzebujemy:
- 1 duża cukinia
- 500g mielonego
- puszka pomidorów
- cebula
- 2 woreczki ryżu
- papryka słodka
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- 2 kulki mozzarelli
- oliwa
Przygotowanie:
Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, dodajemy mięso i przyprawiamy solą i pieprzem.
Następnie dodajemy pomidory i przyprawiamy papryką i ziołami prowansalskimi i podsmażamy jeszcze chwilę. Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Mieszamy nasze mięso z ryżem, można dodać odrobinę vegety. Cukinie wydrążamy i nadziewamy.
Wstawiamy do piekarnika na 200st. na 30 minut. Następnie wyciągamy i nakładamy pokrojoną
w plastry mozzarellę i wkłądamy do piekarnika jeszcze na 10 minut.
w plastry mozzarellę i wkłądamy do piekarnika jeszcze na 10 minut.
Danie gotowe :)
Polecam te i inne przepisy, które pojawią się już niedługo ! :)
Komentarze
Prześlij komentarz