BlogMas nr 7 - Zapiekanka z brokułami Magdy Gessler
Jakiś czas temu znalazłam przepis na pyszną zapiekankę z
brokułami pani Magdy Gessler. A że ja mam fioła na punkcie zapiekanek, to oczywiście się na
nią skusiłam. Przepis nie jest trudny do wykonania, a danie jest
pyszne. Opcja dobra dla wegetarian, ponieważ nie ma mięsa ;D
Potrzebujemy:
Pomidorki obieramy ze skóry i kroimy w plastry. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze, ja jednak sparzyłam je w gorącej wodzie. Makaron gotujemy w wodzie z łyżką oliwy i solą. Cebulę siekamy i smażymy na łyżce oliwy, aż się ładnie zeszkli. Kremówkę mieszamy z roztrzepanymi jajkami, dodajemy do tego cały starty ser Cheddar i łyżkę Parmezanu. Mieszamy i dodajemy naszą podsmażoną cebulkę, po czym przyprawiamy solą i pieprzem.
Do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego masłem wysypujemy połowę makaronu, kładziemy na nim plastry pomidora, a następnie brokuł i od nowa, makaron, pomidory i brokuł. Na sam koniec wylewamy naszą śmietanę z serem i cebulą i zasypujemy resztą Parmezanu. Zapiekamy ok. 30minut w piekarniku nagrzanym do 200C.
Zapiekanka jest pyszna (trochę bomba kaloryczna ;) )
Moja zapiekanka:
Smacznego!
Potrzebujemy:
- 500g pomidorów (ok. 3,4 szt.)
- 1 brokuł świeży (można też dodać mrożony)
- makaron penne (mogą być też kokardki lub świderki)
- jajka
- śmietanka kremówka (200ml)
- 2 szalotki ( ja dałam zwykłą cebule ;) )
- 2 łyżki oliwy
- Cheddar starty
- Parmezan starty
- masło
- sól i pieprz
Pomidorki obieramy ze skóry i kroimy w plastry. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze, ja jednak sparzyłam je w gorącej wodzie. Makaron gotujemy w wodzie z łyżką oliwy i solą. Cebulę siekamy i smażymy na łyżce oliwy, aż się ładnie zeszkli. Kremówkę mieszamy z roztrzepanymi jajkami, dodajemy do tego cały starty ser Cheddar i łyżkę Parmezanu. Mieszamy i dodajemy naszą podsmażoną cebulkę, po czym przyprawiamy solą i pieprzem.
Do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego masłem wysypujemy połowę makaronu, kładziemy na nim plastry pomidora, a następnie brokuł i od nowa, makaron, pomidory i brokuł. Na sam koniec wylewamy naszą śmietanę z serem i cebulą i zasypujemy resztą Parmezanu. Zapiekamy ok. 30minut w piekarniku nagrzanym do 200C.
Zapiekanka jest pyszna (trochę bomba kaloryczna ;) )
Moja zapiekanka:
![](https://sandrixcook.blog.pl/files/2014/01/DSC05736.jpg)
![](https://sandrixcook.blog.pl/files/2014/01/DSC05737.jpg)
![](https://sandrixcook.blog.pl/files/2014/01/DSC05750.jpg)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz