BlogMas nr 9 - Kopytka
Dziś taki szybki i prosty przepis na kopytka. Zaserwować je można z sosem pieczeniowym, z tłuszczykiem i boczkiem czy nawet z kapustą zasmażaną. Pomysłów jest masa :)
Kopytka
Potrzebujemy:
Ziemniaczki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Gdy ostygną, dusimy tłuczkiem do ziemniaków i dodajemy jajko, mąkę i szczyptę soli. Ugniatamy rękoma nasze "ciasto" przysypując je mąką. Odrywamy kawałek i wałkujemy, aż powstanie wałeczek, który przecinamy nożem co 2 cm (mniej więcej).
Kopytka
Potrzebujemy:
- 1 kg ziemniaków
- 200g mąki
- 1 jajko
- sól
Ziemniaczki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Gdy ostygną, dusimy tłuczkiem do ziemniaków i dodajemy jajko, mąkę i szczyptę soli. Ugniatamy rękoma nasze "ciasto" przysypując je mąką. Odrywamy kawałek i wałkujemy, aż powstanie wałeczek, który przecinamy nożem co 2 cm (mniej więcej).
Następnie wrzucamy kopytka do wrzącej wody i czekamy, aż wypłyną. Wtedy kopytka są gotowe.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz