BlogMas nr 22 - Śledzie z rodzynkami
Dzisiejszy przepis to fajna propozycja na Święta. Proponuję przygotować ją dwa dni przed, żeby się wszystko "przegryzło".
Śledzie z rodzynkami
Potrzebujemy:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Smażymy, aż się delikatnie zeszkli.
Śledzie z rodzynkami
Potrzebujemy:
- 1 kg śledzi solonych
- 3/4 szklanki oliwy (może być też cała szklanka)
- 4 duże cebule
- 1 paczka rodzynek
- 1 łyżka cukru
- odrobinę kwasku
- 3 łyżki koncentratu (niecały słoiczek)
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Smażymy, aż się delikatnie zeszkli.
Następnie dodajemy resztę składników (poza śledziami). I gotujemy parę minut, cały czas mieszając.
Do miseczki wykładamy opłukane i pokrojone w paski śledzie i zalewamy je naszym przygotowanym sosem. Śledzie gotowe. Najlepsze po dwóch dniach.
Komentarze
Prześlij komentarz