BlogMas nr 8 - Risotto z kurczakiem
Nie myślałam sobie, że można zakochać się w daniu z ryżem.. a jednak! mój tata pokochał risotto od pierwszego skosztowania
Od tej pory mam przechlapane.. Za każdym razem, gdy zapytam go czy ma
jakiś pomysł na obiad on odpowiada „risotto!”. I tak co tydzień
Potrzebujemy:
Na patelni rozgrzewamy pół łyżki masła. Wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojone w kostkę piersi, smażymy aż mięso się zarumieni. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Kiedy mięso i warzywa się podsmażą, wsypujemy ryż, mieszamy, smażymy 3 min i wlewamy wino. Kiedy wino wchłonie w ryż, dodajemy trochę bulionu, kiedy się wchłonie, dodajemy następną porcję i tak powtarzamy czynność, aż ryż będzie miękki. Pod koniec dodajemy resztę masła, śmietanę, posiekaną pietruszkę i parmezan. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu do smaku. Przed samym podaniem dodajmy parmezan na wierzch. Smacznego!!!
Moje risotto
![:P](https://sandrixcook.blog.pl/wp-includes/images/smilies/icon_razz.gif)
![:P](https://sandrixcook.blog.pl/wp-includes/images/smilies/icon_razz.gif)
Potrzebujemy:
- 250g ryżu
- 500 ml bulionu
- 1 cebula
- 2 nieduże piersi z kurczaka
- łyżka masła
- kieliszek białego wina (ja dałam półwytrawne)
- czerwona papryka
- posiekana natka pietruszki
- dwie łyżki startego parmezanu
- sól,pieprz
- 3 łyżki śmietany 30%
Na patelni rozgrzewamy pół łyżki masła. Wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojone w kostkę piersi, smażymy aż mięso się zarumieni. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Kiedy mięso i warzywa się podsmażą, wsypujemy ryż, mieszamy, smażymy 3 min i wlewamy wino. Kiedy wino wchłonie w ryż, dodajemy trochę bulionu, kiedy się wchłonie, dodajemy następną porcję i tak powtarzamy czynność, aż ryż będzie miękki. Pod koniec dodajemy resztę masła, śmietanę, posiekaną pietruszkę i parmezan. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu do smaku. Przed samym podaniem dodajmy parmezan na wierzch. Smacznego!!!
Moje risotto
![:)](https://sandrixcook.blog.pl/wp-includes/images/smilies/icon_smile.gif)
![10877601_831688980227052_1378077328_n](https://sandrixcook.blog.pl/files/2014/08/10877601_831688980227052_1378077328_n.jpg)
Komentarze
Prześlij komentarz