BlogMas nr 20 - Makaron w sosie śmietanowym z tuńczykiem
Jestem makaroniarą i wcale tego nie ukrywam! ;) Dlatego często pojawiające się przepisy na dania makaronowe nie powinny nikogo dziwić. I dziś z takim oto przybywam.
Makaron w sosie śmietanowym z tuńczykiem
Potrzebujemy:
Makaron gotujemy al' dente według zaleceń na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżek oliwy i wrzucamy posiekaną cebulę. Czekamy, aż się delikatnie zeszkli i wrzucamy odcedzonego (ale nie całkowicie) tuńczyka. Mieszamy chwilę i przyprawiamy wszystkimi przyprawami. Następnie dodajemy śmietanę i chwile podsmażamy, można ewentualnie jeszcze doprawić, gdyby było za mdłe. Do sosu wrzucamy makaron i mieszamy. Podajemy na talerzu makaron posypany koperkiem i startym parmezanem. Gotowe!
Smacznego!
Makaron w sosie śmietanowym z tuńczykiem
Potrzebujemy:
- makaron penne, kokardki lub świderki (ok. 300g)
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1/2 cebuli
- 3 czubate łyżki śmietany 18%
- sól
- pieprz
- oregano
- papryka ostra
- parmezan
- koperek
- oliwa
Makaron gotujemy al' dente według zaleceń na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżek oliwy i wrzucamy posiekaną cebulę. Czekamy, aż się delikatnie zeszkli i wrzucamy odcedzonego (ale nie całkowicie) tuńczyka. Mieszamy chwilę i przyprawiamy wszystkimi przyprawami. Następnie dodajemy śmietanę i chwile podsmażamy, można ewentualnie jeszcze doprawić, gdyby było za mdłe. Do sosu wrzucamy makaron i mieszamy. Podajemy na talerzu makaron posypany koperkiem i startym parmezanem. Gotowe!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz