BlogMas nr 16 - Ciasteczka piwoszki
Ciasteczka piwoszki to przepis Ewy Wachowicz. Naszło nas na nie po południu przy kawce i nie ukrywam, że też ciekawość nas skłoniła do ich przygotowania. Zapraszam!
Ciasteczka piwoszki Ewy Wachowicz
Potrzebujemy:
Mąkę siekamy nożem razem z masłem, następnie dolewamy piwo i ugniatamy. Ugniecione ciasto władamy w folię i odkładamy do lodówki na godzinę. Po upływie czasu wyciągamy ciasto. rozwałkowujemy, wycinamy kwadraty i nakładamy marmoladę.
Składamy nasze kwadraty w kopertę. Smarujemy nasze ciacha roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na 20-30 minut. Pieczemy w temperaturze 220 st. Upieczone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Smacznego!
Ciasteczka piwoszki Ewy Wachowicz
Potrzebujemy:
- 4 szklanki mąki
- 500g masła
- 1 szklanka piwa jasnego
- 1 jajko
- marmolada
- cukier puder
Mąkę siekamy nożem razem z masłem, następnie dolewamy piwo i ugniatamy. Ugniecione ciasto władamy w folię i odkładamy do lodówki na godzinę. Po upływie czasu wyciągamy ciasto. rozwałkowujemy, wycinamy kwadraty i nakładamy marmoladę.
Składamy nasze kwadraty w kopertę. Smarujemy nasze ciacha roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na 20-30 minut. Pieczemy w temperaturze 220 st. Upieczone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz