BlogMas nr 19 - Potrawka
Kiedy zostanie troszkę rosołku, lubię sobie od czasu do czasu zrobić potrawkę. Ogólnie zawsze się śmiejemy, że jak jest na obiad rosół, to jutro pomidorowa i po jutrze potrawka :P Taki tam pakiecik ;)
Ale dziś skupmy się na potrawce.
Potrawka
Potrzebujemy:
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwile mieszamy. Następnie wlewamy rosół i mieszamy, aż się zagotuje. Wsypujemy cukier, wlewamy sok z cytryny. Na końcu do szklanki wlewamy troszkę sosu i śmietanę, mieszamy i wlewamy do sosu. Gotujemy sos jeszcze 5 minut i dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i pokrojone mięso. Sos gotowy.
Smacznego!
Ale dziś skupmy się na potrawce.
Potrawka
Potrzebujemy:
- 500ml rosołku
- 3 łyżeczki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- śmietana 18% ok. 3 duże łyżki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- marchewka z rosołu
- mięso z rosołu
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwile mieszamy. Następnie wlewamy rosół i mieszamy, aż się zagotuje. Wsypujemy cukier, wlewamy sok z cytryny. Na końcu do szklanki wlewamy troszkę sosu i śmietanę, mieszamy i wlewamy do sosu. Gotujemy sos jeszcze 5 minut i dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i pokrojone mięso. Sos gotowy.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz