BlogMas nr 14 - Rolady
Prawdziwa poznańska pyra ze mnie, bo na prawdę uwielbiam ziemniaki ;) Pod każdą postacią. A najbardziej uwielbiam ziemniaki z sosem pieczeniowym.. mmmm.... Dlatego często robię pieczenie lub rolady. I na te drugie właśnie Was dziś zapraszam.
Rolady
Potrzebujemy:
Schab rozbijamy tłuczkiem tak, aby plastry były dość cienkie.
Wkładamy ogórka i zwijamy zaczynając od jego strony. Związujemy nicią.
Na patelni rozpuszczamy ok. 50g margaryny i kładziemy nasze rolady. Smażymy porządnie z każdej strony i gdy zaczną się delikatnie przypalać dolewamy wodę. i tak dusimy, aż woda znów wyparuje. Czynność powtarzamy kilka razy, przy okazji przykrywając przykrywką patelnię.
Na końcu mieszamy pół szklanki wody z łyżką mąki i "zaciągamy" nasz sos. Rolady podajemy z ziemniakami, kasza lub ryżem.
Smacznego!
Rolady
Potrzebujemy:
- 4 plastry schabu (wyjątkowo użyłam szynki wieprzowej)
- musztardę
- boczek (ja daję wędzony w plastrach)
- 2 ogórki kiszone
- sól
- pieprz
- przyprawę do mięs
- margaryna
- woda
- mąka
Schab rozbijamy tłuczkiem tak, aby plastry były dość cienkie.
Przyprawiamy solą, pieprzem i smarujemy musztardą.
Wykładamy plastry boczku.
Wkładamy ogórka i zwijamy zaczynając od jego strony. Związujemy nicią.
Rolady posypujemy przyprawą do mięs.
Na patelni rozpuszczamy ok. 50g margaryny i kładziemy nasze rolady. Smażymy porządnie z każdej strony i gdy zaczną się delikatnie przypalać dolewamy wodę. i tak dusimy, aż woda znów wyparuje. Czynność powtarzamy kilka razy, przy okazji przykrywając przykrywką patelnię.
Na końcu mieszamy pół szklanki wody z łyżką mąki i "zaciągamy" nasz sos. Rolady podajemy z ziemniakami, kasza lub ryżem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz