BlogMas nr 3 - Pierogi z kapustą i grzybami
Jednym z pożądanych dań na naszym stole wigilijnym są pierogi. Mimo, że z roku na rok robimy ich więcej... i tak zawsze jest za mało :P
Zapraszam na smaczne pierogi z kapustą i grzybami. Idealne na Święta Bożego Narodzenia.
Pierogi z kapustą i grzybami
CIASTO Potrzebujemy:
FARSZ Potrzebujemy:
Kapustę płuczemy w wodzie i wrzucamy na patelnię . Smażymy na połowie kostki margaryny. Wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i vegete. Dajemy łyżkę smalcu.
Na osobnej patelni na drugiej połowie margaryny smażymy wcześniej odgotowane grzyby, dodajemy majeranek oraz szczyptę soli i pieprzu.
Mieszamy kapustę z grzybami i gdy wystygną siekamy nożem. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulkę i dodajemy do farszu. Gotowe.
PRZYGOTOWANIE PIEROŻKÓW
Z ciasta kulamy wałek i dzielimy go na 5 części. Bierzemy pierwszą i rozwałkowujemy cienko. Do wycinania i składania pierogów używam specjalnej foremki, natomiast jeśli takiej nie mamy bierzemy szklankę, kładziemy do góry dnem i wycinamy kółka. Na środek kółka kładziemy farsz, ciasto zamykamy ściskając widelcem. Pierogi wrzucamy do osolonej, lekko wrzącej wody i czekamy, aż pierogi wypłyną na wierzch, wtedy wyciągamy. Podajemy z podsmażoną na maśle cebulką lub według uznania.
P.s. Można wykorzystać przepis na ciasto i dać inny farsz np. na słodko.
SmAcZnEgO :)
Zapraszam na smaczne pierogi z kapustą i grzybami. Idealne na Święta Bożego Narodzenia.
Pierogi z kapustą i grzybami
CIASTO Potrzebujemy:
- 1 kg mąki
- sól
- dość ciepła woda
- 1 żółtko
FARSZ Potrzebujemy:
- 3 garści suszonych grzybów
- 400g kapusty kiszonej
- 2 cebule
- liść laurowy
- ziele angielskie
- Vegeta
- majeranek
- sól i pieprz
- 1 kostka margaryny
- 1 łyżka smalcu
Kapustę płuczemy w wodzie i wrzucamy na patelnię . Smażymy na połowie kostki margaryny. Wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i vegete. Dajemy łyżkę smalcu.
Na osobnej patelni na drugiej połowie margaryny smażymy wcześniej odgotowane grzyby, dodajemy majeranek oraz szczyptę soli i pieprzu.
Mieszamy kapustę z grzybami i gdy wystygną siekamy nożem. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulkę i dodajemy do farszu. Gotowe.
PRZYGOTOWANIE PIEROŻKÓW
Z ciasta kulamy wałek i dzielimy go na 5 części. Bierzemy pierwszą i rozwałkowujemy cienko. Do wycinania i składania pierogów używam specjalnej foremki, natomiast jeśli takiej nie mamy bierzemy szklankę, kładziemy do góry dnem i wycinamy kółka. Na środek kółka kładziemy farsz, ciasto zamykamy ściskając widelcem. Pierogi wrzucamy do osolonej, lekko wrzącej wody i czekamy, aż pierogi wypłyną na wierzch, wtedy wyciągamy. Podajemy z podsmażoną na maśle cebulką lub według uznania.
P.s. Można wykorzystać przepis na ciasto i dać inny farsz np. na słodko.
SmAcZnEgO :)
Komentarze
Prześlij komentarz