BlogMas nr 11 - Sałatka z serem camembert i sosem vinaigrette
Zapraszam na pyszną sałatkę z serem camembert przygotowanym w fajny sposób i przepysznym sosem vinaigrette. Pycha!
Sałatka z serem camembert i sosem vinaigrette
Potrzebujemy:
Sałatka
Ser kroimy na 8 lub 4 części (jak kto woli). Moczymy w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Podsmażamy na masełku. Dla tych, którzy chcą mięsko, piersi z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, przyprawiając solą i pieprzem (można dodać swoje przyprawy np. przyprawę do gyrosa). Zabieramy się za sos. W kubeczku mieszamy musztardę, sok z cytryny i miód, na koniec dodajemy olej i znów mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na talerzu wykładamy: miks sałat, na to pokrojonego w kostkę lub plasterki ogórka, pokrojonego pomidora, mięso, ser, posypujemy migdałami i słonecznikiem. Na koniec polewamy sosem. Podajemy z bagietką czosnkową.
Smacznego!
Sałatka z serem camembert i sosem vinaigrette
Potrzebujemy:
Sałatka
- miks sałat
- pomidor
- ogórek zielony
- płatki migdałów
- słonecznik
- pierś z kurczaka (opcja dla osób które koniecznie chcą mięso ;))
- sól
- pieprz
- bagietka czosnkowa
- ser
- jajko
- bułka tarta
- masło
- miód (1 łyżka)
- olej (3 łyżki)
- cytryna (1 łyżka soku)
- musztarda sarepska (1 łyżka)
Ser kroimy na 8 lub 4 części (jak kto woli). Moczymy w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Podsmażamy na masełku. Dla tych, którzy chcą mięsko, piersi z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, przyprawiając solą i pieprzem (można dodać swoje przyprawy np. przyprawę do gyrosa). Zabieramy się za sos. W kubeczku mieszamy musztardę, sok z cytryny i miód, na koniec dodajemy olej i znów mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na talerzu wykładamy: miks sałat, na to pokrojonego w kostkę lub plasterki ogórka, pokrojonego pomidora, mięso, ser, posypujemy migdałami i słonecznikiem. Na koniec polewamy sosem. Podajemy z bagietką czosnkową.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz