Nie taka zła jesień.. jak ją malują ;)
Kiedyś na prawdę nie lubiłam jesieni.. wydaje mi się, że dlatego,że kojarzyła mi się z nowym rokiem szkolnym, zimnymi powrotami do domu ze szkoły no i deszczem. Coraz szybsza ciemnica na dworze i ogólne lenistwo. Teraz... wszystko się zmieniło! Herbatka z cytrynką i miodem, chwile z córką przy bajkach pod kocykiem, krem z dyni, słodkie wypieki i kolorowe liście jak dywanik na spacerach ;) Jakoś pokochałam tą jesień ;)
Na początek przepis na jabłkowe cudo! Chciałam podzielić się z Wami przepisem, który znalazłam w internecie na blogu „Zapachy Kuchni”. Jest to przepyszna tarta z jabłkami. Od dawna chciałam coś takiego upiec i w końcu się za to wzięłam. Pozdrawiam właścicielkę bloga!!!
Tarta Jabłkowa
Potrzebujemy:
Ciasto:ugniatamy mąkę z cukrem pudrem, żółtkami oraz masłem. Powstałe ciasto wkładamy na godzinkę do lodówki. Po ochłodzeniu ciasta dzielimy je na dwie części: 2/3 i 1/3. Większą część wałkujemy i rozkładamy na naszą formę tarty, która jest posmarowana masłem. Wkładamy ciasto do piekarnika na 180stopni na 15 minut.
W tym czasie możemy przygotować sobie nadzienie. Na patelni podsmażamy obrane i pokrojone jabłka, dodajemy cukier brązowy i cynamon. Ilość??? hmm tak na oko, ja nie oszczędzam
Zdejmujemy z ognia wówczas, gdy nam się ładnie wszystko zeszkli i powstanie gęste na
dzienie. Wykładamy nasze nadzienie na wyjętą z pieca tarte. Z mniejszej części ciasta tworzymy paseczki i rozkładamy je na naszym nadzieniu w taką krateczkę jak widzicie na zdjęciu poniżej. I ponownie wkładamy do piekarnika, tym razem na 30 minut. Tarta jest przepyszna!!!
Następnie wspomniany wcześniej krem z dyni. Tak na prawdę jest to identyczny przepis jak na krem z cukinii, tyle tylko, że podmieniamy cukinię na dynię. Ale wrzucę ten przepis w razie W ;)
Krem z Dyni
Na początek przepis na jabłkowe cudo! Chciałam podzielić się z Wami przepisem, który znalazłam w internecie na blogu „Zapachy Kuchni”. Jest to przepyszna tarta z jabłkami. Od dawna chciałam coś takiego upiec i w końcu się za to wzięłam. Pozdrawiam właścicielkę bloga!!!
Tarta Jabłkowa
Potrzebujemy:
- 300g mąki
- 100g cukru pudru
- 2 żółtka
- 190g masła
- 4 jabłka
- cukier brązowy
- cynamon
Ciasto:ugniatamy mąkę z cukrem pudrem, żółtkami oraz masłem. Powstałe ciasto wkładamy na godzinkę do lodówki. Po ochłodzeniu ciasta dzielimy je na dwie części: 2/3 i 1/3. Większą część wałkujemy i rozkładamy na naszą formę tarty, która jest posmarowana masłem. Wkładamy ciasto do piekarnika na 180stopni na 15 minut.
W tym czasie możemy przygotować sobie nadzienie. Na patelni podsmażamy obrane i pokrojone jabłka, dodajemy cukier brązowy i cynamon. Ilość??? hmm tak na oko, ja nie oszczędzam
![:P](https://sandrixcook.blog.pl/wp-includes/images/smilies/icon_razz.gif)
dzienie. Wykładamy nasze nadzienie na wyjętą z pieca tarte. Z mniejszej części ciasta tworzymy paseczki i rozkładamy je na naszym nadzieniu w taką krateczkę jak widzicie na zdjęciu poniżej. I ponownie wkładamy do piekarnika, tym razem na 30 minut. Tarta jest przepyszna!!!
Następnie wspomniany wcześniej krem z dyni. Tak na prawdę jest to identyczny przepis jak na krem z cukinii, tyle tylko, że podmieniamy cukinię na dynię. Ale wrzucę ten przepis w razie W ;)
Krem z Dyni
Potrzebujemy:
- 1 mała dynia
- włoszczyzna
- 2 łyżki masła
- Vegeta
- oregano
- zioła prowansalskie
- sól
- 2 serki hochland śmietankowe
- śmietana 18%
- groszek ptysiowy
- płatki migdałowe
- 2 l wody
Przygotowanie:
Włoszczyznę gotujemy w 2 litrach wody. przyprawiamy vegetą lub kostką rosołową.
W
tym czasie naszą dynię obieramy, wydrążamy, kroimy w kostkę i podsmażamy na masełku.
Przyprawiamy ziołami prowansalskimi, oregano i vegetą. Gdy wywar
warzywny będzie ugotowany dodajemy naszą dynię i serki. wszystko razem
blendujemy. Na koniec dodajemy śmietanę i jeszcze chwilę gotujemy.
Krem podajemy z groszkiem ptysiowym i płatkami migdałowymi lub nawet z pestkami dyni.
(Te naleśniki to taki mały grzeszek po zupce ;) )
A na koniec HIT!!! Spaghetti robione w dość dziwny sposób... ale smak po prostu szokujący!
Spaghetti Bolognese
Potrzebujemy:
A na koniec HIT!!! Spaghetti robione w dość dziwny sposób... ale smak po prostu szokujący!
Spaghetti Bolognese
Potrzebujemy:
- 500g mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- słoiczek koncentratu (polecam koncentrat z Międzychodu ;))
- 750 ml wody (ok 3 szklanki)
- 3 łyżki maggi
- 6 łyżeczek cukru
- sól
- pieprz
- oregano
- tarty ser np parmezan
- makaron ugotowany według przepisu
- mąka
Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy posiekaną wcześniej cebulę i mięso (mięso może być surowe, ja wolę wcześniej podsmażyć) Wstawiamy na palnik. Następnie dodajemy maggi i cukru. Gotujemy ok. 5 minut i dodajemy słoiczek koncentratu. Doprawiamy solą i pieprzem. Czekamy, aż się zagotuje i na koniec dodajemy oregano i zaciągamy wodą z mąką. Prawda, że proste? ;)
Podajemy z makaronem i tartym serem.
Halloween
Wiem, że jest dużo przeciwników tego "święta" i ludzie nie chcą o tym słyszeć. Ja natomiast lubię kiedy dzieciaki się przebierają i wpadają po cukierki. Dla mnie to jest zabawa i nic więcej =)
Nasza STRASZNA DYNIA :O
BUUUUU!!!!
pięknie wygląda ta tarta. skusiłabym się na duży kawałek ;)
OdpowiedzUsuń