Carbonara z tuńczykiem
Hejka!
Wracam po dłuższej przerwie z kilkoma przetestowanymi przepisami :D Wakacje się zakończyły, przyszła Jesień, więc pora trochę zwolnić... i nadrobić zaległości.
Jako totalna ''makaroniara'', jestem zmuszona, aby zacząć od Carbonary :D
Przepis nalazłam na blogu Kwestia Smaku i odrobinę przerobiłam.
Carbonara z tuńczykiem
Potrzebujemy:
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Odcedzając go po ugotowaniu, zostawiamy ok. 1/3 szklanki wody.
Na patelce rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojony w cienkie plasterki czosnek, smażymy, aż się zarumieni, dorzucamy posiekaną pietruszkę i jeszcze chwile smażymy. Odstawiamy i przechodzimy do przygotowania sosu. Tuńczyka odcedzamy i wrzucamy do miski, dodajemy śmietankę, żółtka i doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Garnek z makaronem i wodą, wstawiamy na najmniejszy palnik i wlewamy nasz sos.Wrzucamy czosnek z pietruszką. Gotujemy cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje (nie za długo, aby żółtka się nie ścięły, sos ma być płynny). Wykładamy na talerz i posypujemy parmezanem.
Smacznego!
Wracam po dłuższej przerwie z kilkoma przetestowanymi przepisami :D Wakacje się zakończyły, przyszła Jesień, więc pora trochę zwolnić... i nadrobić zaległości.
Jako totalna ''makaroniara'', jestem zmuszona, aby zacząć od Carbonary :D
Przepis nalazłam na blogu Kwestia Smaku i odrobinę przerobiłam.
Carbonara z tuńczykiem
Potrzebujemy:
- puszka tuńczyka w oleju
- 3 ząbki czosnku
- 3 żółtka
- posiekana natka pietruszki
- 2 łyżeczki oliwy
- 120ml śmietanki 30%
- tarty parmezan (do posypania na końcu, u mnie zeszło ok. pół szklanki)
- makaron ok 400 g
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Odcedzając go po ugotowaniu, zostawiamy ok. 1/3 szklanki wody.
Na patelce rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojony w cienkie plasterki czosnek, smażymy, aż się zarumieni, dorzucamy posiekaną pietruszkę i jeszcze chwile smażymy. Odstawiamy i przechodzimy do przygotowania sosu. Tuńczyka odcedzamy i wrzucamy do miski, dodajemy śmietankę, żółtka i doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Garnek z makaronem i wodą, wstawiamy na najmniejszy palnik i wlewamy nasz sos.Wrzucamy czosnek z pietruszką. Gotujemy cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje (nie za długo, aby żółtka się nie ścięły, sos ma być płynny). Wykładamy na talerz i posypujemy parmezanem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz