Szparagowo ^^ Krem szparagowy + Szparagi jako dodatek do pieczeni

Hej,

Wiem wiem... dawno mnie nie było, ale co mam zrobić skoro jestem "człowiek pracy" hehe żart
A tak serio to brak czasu :/ Ale wracam i wrzucam ostatnie pyszności :D

Krem szparagowy (wynaleziony - Kuchnia Lidla )

Potrzebujemy:
  • 6 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 500 g białych szparagów 
  • 2 średnie cebule 
  • 1 łyżka masła 
  • 2 żółtka 
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki 
  • szczypta soli 
  • szczypta cukru 
  • śmietana 18%
Przygotowanie:

Szparagi obieramy z włókien, myjemy, kroimy na mniej więcej 2-centymetrowe kawałki. Ziemniaki obieramy, myjemy i  kroimy w niezbyt dużą kostkę. W garnku podgrzewamy bulion, wrzucamy do niego pokrojone ziemniaki i kawałki szparagów, dodajemy sól. Gotujemy całość na wolnym ogniu, aż szparagi będą miękkie, ale nie rozgotowane. Cebulę kroimy w drobną kostkę, na patelni szklimy ją na maśle. Dodajemy do wywaru z ziemniakami i szparagami.
Żółtka wbijamy do miseczki, roztrzepujemy widelcem, wlewamy niewielką ilość bulionu spod szparagów, energicznie mieszamy, aż składniki się połączą. Zestawiamy garnek z zupą z ognia, dodajemy roztrzepane z bulionem żółtka. Stawiamy na chwilę na ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Zdejmujemy zupę z ognia, lekko przestudzamy, doprawiamy do smaku solą i odrobiną cukru i miksujemy.
Podajemy zupę z łyżką śmietany i posypaną posiekaną pietruszką.

Moja zupka:



Pieczeń + dodatek- szaparagi

Potrzebujemy:

  • 4 lub 5 plastrów karkówki (zależy ile się zmieści na patelnię)
  • margaryna do smażenia
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • majeranek
  • papryka ostra
  • 2 łyżki mąki
  • woda
Przygotowanie:

Karkówkę myjemy i przyprawiamy. Margarynę rozpuszczamy na patelni i wrzucamy naszą krakówkę.   Kiedy mięso nam się dobrze podsmaży,wlewamy wodę (tak mniej więcej 2 szklanki, zależy od tego jaką mamy patelnie, a woda powinna zakryć mięso). Przykrywamy pokrywką i dusimy, aż zostanie samo mięso. Powtarzamy czynność kilkakrotnie przez godzinę lub półtora. Następnie dolewamy wodę i wlewamy bulion i dusimy ok 10 minut. W szklance zalewamy wodą mąkę i dokładnie mieszamy aby nie było grudek. W zależności od tego ile chcemy mieć sosu i jaki gęsty, tyle dolewamy naszego zagęszczacza.
Podajemy z kaszą, ziemniakami lub ryżem.. jak kto woli.

Szparagi

Potrzebujemy:
  • Pęczek białych szparagów
  • łyżka masła
  • łyżka soli
  • łyżka cukru
  • łyżka margaryny
  • bułka tarta
Przygotowanie:

Szparagi obieramy, myjemy i zalewamy wodą w garnku. Dodajemy sól, cukier i masło i gotujemy, aż będą miękkie. Podajemy z bułką tartą podsmażoną na margarynie. Gotowe!!!





Smacznego!!!

Komentarze

Popularne posty