Mamusia wraca do kuchni z... CUKINIĄ!

Halo !
Jest tu kto? To prawie rok jak mnie tutaj nie było, ale moje życie obróciło się o 180st. gdyż pojawiła się mała istotka- moja córeczka Oliwia :* Jestem zakochana!
Ale już wracam i nadrabiam! Zacznę od cukinii. Podzielę się dwoma przepisami, będzie to zupka krem i zapiekanka.
Zaczniemy od zupki.

Krem z cukinii

Potrzebujemy:
  • 1 duża cukinia
  • włoszczyzna
  • 2 łyżki masła
  • Vegeta
  • oregano
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • 2 serki hochland śmietankowe
  • śmietana 18%
  • groszek ptysiowy
  • płatki migdałowe
  • 2 l wody
Przygotowanie:

Włoszczyznę gotujemy w 2 litrach wody. przyprawiamy vegetą lub kostką rosołową.
W tym czasie naszą cukinie kroimy w kostkę i podsmażamy na masełku. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi, oregano i vegetą. Gdy wywar warzywny będzie ugotowany dodajemy naszą cukinie i serki. wszystko razem blendujemy. Na koniec dodajemy śmietanę i jeszcze chwilę gotujemy. 
Krem podajemy z groszkiem ptysiowym i łatkami migdałowymi.




Nadziewana cukinia

Potrzebujemy:

  • 1 duża cukinia
  • 500g mielonego
  • puszka pomidorów
  • cebula
  • 2 woreczki ryżu
  • papryka słodka
  • sól 
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 2 kulki mozzarelli 
  • oliwa
Przygotowanie:

Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, dodajemy mięso i przyprawiamy solą i pieprzem. 
Następnie dodajemy pomidory i przyprawiamy papryką i ziołami prowansalskimi i podsmażamy jeszcze chwilę. Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Mieszamy nasze mięso z ryżem, można dodać odrobinę vegety. Cukinie wydrążamy i nadziewamy. 




Wstawiamy do piekarnika na 200st. na 30 minut. Następnie wyciągamy i nakładamy pokrojoną
w plastry mozzarellę i wkłądamy do piekarnika jeszcze na 10 minut. 



Danie gotowe :)

Polecam te i inne przepisy, które pojawią się już niedługo ! :)

Komentarze

Popularne posty