Szare kluchy

Hej,
Dzisiejszy przepis to moje ulubione szare kluski. Przepis od mojej mamy, jest bardzo prosty więc nie ma obaw, że coś nie wyjdzie ;) 

Potrzebujemy:
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 kg mąki
  • 3 jajka
  • sól
  • 60g margaryny
  • 3 kiełbasy śląskie lub kawałek boczku
  • 1 cebula
Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce na najmniejszych oczkach, kiedy zetrzemy wszystkie odlewamy „sok” z naszych ziemniaków(można je również zblendowa, będzie szybciej i bez bałaganu ;) ). Następnie dodajemy do nich mąkę, jajka, sól i odrobine pieprzu, i dokładnie mieszamy. W garnku zagotowujemy posoloną wodę z solą i odrobiną oleju. Na talerzu wykładamy naszą mieszankę i widelcem wrzucamy po trochu nasze ciasto do wrzątku. Kiedy wszystko wrzucimy, mieszamy cały czas, aż wypłyną nam kluski na wierzch, wtedy odliczamy ok. 5 minut i zdejmujemy z ognia. Przekładamy do sita i zahartowujemy. Na patelni rozgrzewamy margarynę i dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę lub boczek, oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy aż cebula się zeszkli a kiełbasa ładnie zarumieni. Kluski wykładamy na talerz i polewamy naszym tłuszczykiem.
Moje kluseczki ;)  :


Komentarze

Popularne posty