piątek, 17 lutego 2017

Naleśniki jaglane dla maluszka i nie tylko.

Dziś szybki i prosty przepis na naleśniki z mąki jaglanej. Idealne dla maluszka i nie tylko. Można podawać np. z musem jabłkowym :) 


Naleśniki jaglane

Potrzebujemy:
  • 3 łyżki stołowe mąki jaglanej
  • 1 jajo
  • niecała szklanka mąki (ok.3/4)
  • szczypta soli
  • ewentualnie łyżeczka cukru (ja akurat dałam)
  • olej kokosowy
Przygotowanie:
 
Wbijamy do miski jajo i miksujemy, następnie dodajemy wodę i po kolei resztę składników. Dokładnie miksujemy, żeby uzyskać jednolitą konsystencję. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wlewamy nabierką tyle ciasta, żeby naleśnik nie był za gruby i za duży, bardziej wielkością ma przypominać pancakesy. Smażymy, aż się zarumienią bo obu stronach. Podajemy maluchom z musikiem jabłkowym lub innym owocowym. Można też posypać cukrem pudrem lub posmarować jogurtem naturalnym. 

Moje naleśniczki:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz