Szparagowo ^^ Krem szparagowy + Szparagi jako dodatek do pieczeni
Hej,
Wiem wiem... dawno mnie nie było, ale co mam zrobić skoro jestem "człowiek pracy" hehe żart
A tak serio to brak czasu :/ Ale wracam i wrzucam ostatnie pyszności :D
Krem szparagowy (wynaleziony - Kuchnia Lidla )
Potrzebujemy:
Szparagi obieramy z włókien, myjemy, kroimy na mniej więcej 2-centymetrowe kawałki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niezbyt dużą kostkę. W garnku podgrzewamy bulion, wrzucamy do niego pokrojone ziemniaki i kawałki szparagów, dodajemy sól. Gotujemy całość na wolnym ogniu, aż szparagi będą miękkie, ale nie rozgotowane. Cebulę kroimy w drobną kostkę, na patelni szklimy ją na maśle. Dodajemy do wywaru z ziemniakami i szparagami.
Żółtka wbijamy do miseczki, roztrzepujemy widelcem, wlewamy niewielką ilość bulionu spod szparagów, energicznie mieszamy, aż składniki się połączą. Zestawiamy garnek z zupą z ognia, dodajemy roztrzepane z bulionem żółtka. Stawiamy na chwilę na ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Zdejmujemy zupę z ognia, lekko przestudzamy, doprawiamy do smaku solą i odrobiną cukru i miksujemy.
Podajemy zupę z łyżką śmietany i posypaną posiekaną pietruszką.
Moja zupka:
Pieczeń + dodatek- szaparagi
Potrzebujemy:
Karkówkę myjemy i przyprawiamy. Margarynę rozpuszczamy na patelni i wrzucamy naszą krakówkę. Kiedy mięso nam się dobrze podsmaży,wlewamy wodę (tak mniej więcej 2 szklanki, zależy od tego jaką mamy patelnie, a woda powinna zakryć mięso). Przykrywamy pokrywką i dusimy, aż zostanie samo mięso. Powtarzamy czynność kilkakrotnie przez godzinę lub półtora. Następnie dolewamy wodę i wlewamy bulion i dusimy ok 10 minut. W szklance zalewamy wodą mąkę i dokładnie mieszamy aby nie było grudek. W zależności od tego ile chcemy mieć sosu i jaki gęsty, tyle dolewamy naszego zagęszczacza.
Podajemy z kaszą, ziemniakami lub ryżem.. jak kto woli.
Szparagi
Potrzebujemy:
Szparagi obieramy, myjemy i zalewamy wodą w garnku. Dodajemy sól, cukier i masło i gotujemy, aż będą miękkie. Podajemy z bułką tartą podsmażoną na margarynie. Gotowe!!!
Wiem wiem... dawno mnie nie było, ale co mam zrobić skoro jestem "człowiek pracy" hehe żart
A tak serio to brak czasu :/ Ale wracam i wrzucam ostatnie pyszności :D
Krem szparagowy (wynaleziony - Kuchnia Lidla )
Potrzebujemy:
- 6 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 500 g białych szparagów
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka masła
- 2 żółtka
- 1/2 pęczka zielonej pietruszki
- szczypta soli
- szczypta cukru
- śmietana 18%
Szparagi obieramy z włókien, myjemy, kroimy na mniej więcej 2-centymetrowe kawałki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niezbyt dużą kostkę. W garnku podgrzewamy bulion, wrzucamy do niego pokrojone ziemniaki i kawałki szparagów, dodajemy sól. Gotujemy całość na wolnym ogniu, aż szparagi będą miękkie, ale nie rozgotowane. Cebulę kroimy w drobną kostkę, na patelni szklimy ją na maśle. Dodajemy do wywaru z ziemniakami i szparagami.
Żółtka wbijamy do miseczki, roztrzepujemy widelcem, wlewamy niewielką ilość bulionu spod szparagów, energicznie mieszamy, aż składniki się połączą. Zestawiamy garnek z zupą z ognia, dodajemy roztrzepane z bulionem żółtka. Stawiamy na chwilę na ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Zdejmujemy zupę z ognia, lekko przestudzamy, doprawiamy do smaku solą i odrobiną cukru i miksujemy.
Podajemy zupę z łyżką śmietany i posypaną posiekaną pietruszką.
Moja zupka:
Potrzebujemy:
- 4 lub 5 plastrów karkówki (zależy ile się zmieści na patelnię)
- margaryna do smażenia
- 250 ml bulionu drobiowego
- sól
- pieprz
- oregano
- majeranek
- papryka ostra
- 2 łyżki mąki
- woda
Karkówkę myjemy i przyprawiamy. Margarynę rozpuszczamy na patelni i wrzucamy naszą krakówkę. Kiedy mięso nam się dobrze podsmaży,wlewamy wodę (tak mniej więcej 2 szklanki, zależy od tego jaką mamy patelnie, a woda powinna zakryć mięso). Przykrywamy pokrywką i dusimy, aż zostanie samo mięso. Powtarzamy czynność kilkakrotnie przez godzinę lub półtora. Następnie dolewamy wodę i wlewamy bulion i dusimy ok 10 minut. W szklance zalewamy wodą mąkę i dokładnie mieszamy aby nie było grudek. W zależności od tego ile chcemy mieć sosu i jaki gęsty, tyle dolewamy naszego zagęszczacza.
Podajemy z kaszą, ziemniakami lub ryżem.. jak kto woli.
Szparagi
Potrzebujemy:
- Pęczek białych szparagów
- łyżka masła
- łyżka soli
- łyżka cukru
- łyżka margaryny
- bułka tarta
Szparagi obieramy, myjemy i zalewamy wodą w garnku. Dodajemy sól, cukier i masło i gotujemy, aż będą miękkie. Podajemy z bułką tartą podsmażoną na margarynie. Gotowe!!!
Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz