Szare kluchy
Hej,
Dzisiejszy przepis to moje ulubione szare kluski. Przepis od mojej mamy, jest bardzo prosty więc nie ma obaw, że coś nie wyjdzie
Potrzebujemy:
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce na najmniejszych oczkach, kiedy zetrzemy wszystkie odlewamy „sok” z naszych ziemniaków(można je również zblendowa, będzie szybciej i bez bałaganu ;) ). Następnie dodajemy do nich mąkę, jajka, sól i odrobine pieprzu, i dokładnie mieszamy. W garnku zagotowujemy posoloną wodę z solą i odrobiną oleju. Na talerzu wykładamy naszą mieszankę i widelcem wrzucamy po trochu nasze ciasto do wrzątku. Kiedy wszystko wrzucimy, mieszamy cały czas, aż wypłyną nam kluski na wierzch, wtedy odliczamy ok. 5 minut i zdejmujemy z ognia. Przekładamy do sita i zahartowujemy. Na patelni rozgrzewamy margarynę i dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę lub boczek, oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy aż cebula się zeszkli a kiełbasa ładnie zarumieni. Kluski wykładamy na talerz i polewamy naszym tłuszczykiem.
Moje kluseczki ;) :
Dzisiejszy przepis to moje ulubione szare kluski. Przepis od mojej mamy, jest bardzo prosty więc nie ma obaw, że coś nie wyjdzie
![;)](https://sandrixcook.blog.pl/wp-includes/images/smilies/icon_wink.gif)
Potrzebujemy:
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 kg mąki
- 3 jajka
- sól
- 60g margaryny
- 3 kiełbasy śląskie lub kawałek boczku
- 1 cebula
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce na najmniejszych oczkach, kiedy zetrzemy wszystkie odlewamy „sok” z naszych ziemniaków(można je również zblendowa, będzie szybciej i bez bałaganu ;) ). Następnie dodajemy do nich mąkę, jajka, sól i odrobine pieprzu, i dokładnie mieszamy. W garnku zagotowujemy posoloną wodę z solą i odrobiną oleju. Na talerzu wykładamy naszą mieszankę i widelcem wrzucamy po trochu nasze ciasto do wrzątku. Kiedy wszystko wrzucimy, mieszamy cały czas, aż wypłyną nam kluski na wierzch, wtedy odliczamy ok. 5 minut i zdejmujemy z ognia. Przekładamy do sita i zahartowujemy. Na patelni rozgrzewamy margarynę i dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę lub boczek, oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy aż cebula się zeszkli a kiełbasa ładnie zarumieni. Kluski wykładamy na talerz i polewamy naszym tłuszczykiem.
Moje kluseczki ;) :
Komentarze
Prześlij komentarz