Naleśniki jaglane dla maluszka i nie tylko.
Dziś szybki i prosty przepis na naleśniki z mąki jaglanej. Idealne dla maluszka i nie tylko. Można podawać np. z musem jabłkowym :)
Naleśniki jaglane
Potrzebujemy:
Wbijamy do miski jajo i miksujemy, następnie dodajemy wodę i po kolei resztę składników. Dokładnie miksujemy, żeby uzyskać jednolitą konsystencję. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wlewamy nabierką tyle ciasta, żeby naleśnik nie był za gruby i za duży, bardziej wielkością ma przypominać pancakesy. Smażymy, aż się zarumienią bo obu stronach. Podajemy maluchom z musikiem jabłkowym lub innym owocowym. Można też posypać cukrem pudrem lub posmarować jogurtem naturalnym.
Moje naleśniczki:
Naleśniki jaglane
Potrzebujemy:
- 3 łyżki stołowe mąki jaglanej
- 1 jajo
- niecała szklanka mąki (ok.3/4)
- szczypta soli
- ewentualnie łyżeczka cukru (ja akurat dałam)
- olej kokosowy
Wbijamy do miski jajo i miksujemy, następnie dodajemy wodę i po kolei resztę składników. Dokładnie miksujemy, żeby uzyskać jednolitą konsystencję. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wlewamy nabierką tyle ciasta, żeby naleśnik nie był za gruby i za duży, bardziej wielkością ma przypominać pancakesy. Smażymy, aż się zarumienią bo obu stronach. Podajemy maluchom z musikiem jabłkowym lub innym owocowym. Można też posypać cukrem pudrem lub posmarować jogurtem naturalnym.
Moje naleśniczki:
Komentarze
Prześlij komentarz