Zupa gulaszowa

Cześć!
Dzisiejszy wpis to kolejny przepis, tym razem zupa gulaszowa. Ogólnie zupę gulaszową robiłam 2 raz w życiu i dopiero korzystając z tego przepisu mogę śmiało napisać, że mi wyszła ;) Przepis znalazłam na blogu gotowaniecieszy.blox.pl . Zapraszam!

Potrzebujemy:
  • 1 kg gulaszu wołowego
  • 500g ziemniaków
  • 3 czerwone papryki
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 2 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól do smaku
Przygotowanie:

Mięso kroimy w kostkę, i obsmażamy ok. 10 min na oleju wraz z posiekaną w kostkę cebulą i posiekanym czosnkiem. Następnie przerzucamy mięso do garnka i zalewamy ok. 3-4 litrami wody. Dodajemy kminek, ziele angielskie, liść laurowy i łyżeczkę soli. Gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. Marchew, pietruszkę kroimy w plastry, ziemniaki w kostkę i dorzucamy do zupy.

Gotujemy 20 minut, następnie dodajemy pokrojoną w paski paprykę oraz papryki w proszku. Gotujemy 15 minut. 
Kiedy mięso i warzywa będą miękkie wrzucamy koncentrat oraz rozrobioną mąkę z wodą. Gotujemy jeszcze z 10 minut, doprawiamy do smaku solą i ewentualnie pieprzem. 
Zupa gulaszowa gotowa! 

Smacznego


Komentarze

Popularne posty