Kurczak z brokułem w cieście francuskim
Witam,
Dzisiejszy przepis
dostałam od mojej babci. Poprosiłam ją kiedyś, aby podzieliła się ze
mną swoimi pomysłami i otrzymałam cały segregator przepisów wymyślonych oraz
z gazet.
Postanowiłam wykorzystać jeden z nich.
Postanowiłam wykorzystać jeden z nich.
Potrzebujemy:
- podwójny filet z kurczaka
- opakowanie ciasta francuskiego
- brokuł (ja dodałam mrożony)
- cebula
- jajko
- 300 g serka topionego (3 opakowania)
- 2 łyżki śmietany 30%
- przeprawa do kurczaka
- papryka ostra
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
Brokuł dzielimy na małe
różyczki i parzymy w osolonej wodzie. Mięso kroimy
w paseczki, posypujemy przyprawą do kurczaka i obsmażamy. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę i jeszcze chwile podsmażamy. Dodajemy pokrojony serek, śmietanę, dodajemy sól, pieprz i paprykę no i dusimy przez chwilę na małym ogniu, aż serek się ładnie roztopi.
w paseczki, posypujemy przyprawą do kurczaka i obsmażamy. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę i jeszcze chwile podsmażamy. Dodajemy pokrojony serek, śmietanę, dodajemy sól, pieprz i paprykę no i dusimy przez chwilę na małym ogniu, aż serek się ładnie roztopi.
Ciasto francuskie
nacinamy wzdłuż dłuższych boków.
Na środku wzdłuż rozkładamy sos z
mięsem i obkładamy brokułem.
nacięte paseczki składamy do środka,
tworząc plecionkę.
Wierzch smarujemy jajkiem.
Wkładamy do
piekarnika i pieczemy w 200C przez ok 20-25 minut. Gotowe ciasto kroimy
w paski i podajemy z sosem czosnkowym lub z jakimś innym ulubionym.
w paski i podajemy z sosem czosnkowym lub z jakimś innym ulubionym.
Mój „warkocz”
Fajny pomysł, u mnie w domu zawsze schodzi wszystko co z brokułem.
OdpowiedzUsuńDzięki :) U mnie też brokuł to hit :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze jakie jadłam! Polecam! :)
OdpowiedzUsuń