Zupa gulaszowa
Cześć!
Dzisiejszy wpis to kolejny przepis, tym razem zupa gulaszowa. Ogólnie zupę gulaszową robiłam 2 raz w życiu i dopiero korzystając z tego przepisu mogę śmiało napisać, że mi wyszła ;) Przepis znalazłam na blogu gotowaniecieszy.blox.pl . Zapraszam!
Potrzebujemy:
- 1 kg gulaszu wołowego
- 500g ziemniaków
- 3 czerwone papryki
- 2 marchewki
- 1 mała pietruszka
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej
- 1/2 łyżeczki kminku
- 2 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól do smaku
Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę, i obsmażamy ok. 10 min na oleju wraz z posiekaną w kostkę cebulą i posiekanym czosnkiem. Następnie przerzucamy mięso do garnka i zalewamy ok. 3-4 litrami wody. Dodajemy kminek, ziele angielskie, liść laurowy i łyżeczkę soli. Gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. Marchew, pietruszkę kroimy w plastry, ziemniaki w kostkę i dorzucamy do zupy.
Gotujemy 20 minut, następnie dodajemy pokrojoną w paski paprykę oraz papryki w proszku. Gotujemy 15 minut.
Kiedy mięso i warzywa będą miękkie wrzucamy koncentrat oraz rozrobioną mąkę z wodą. Gotujemy jeszcze z 10 minut, doprawiamy do smaku solą i ewentualnie pieprzem.
Zupa gulaszowa gotowa!
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz