Cos konkretnego...pieczona kaczka z jablkami

Cześć!

Postanowiłam wrzucić jeszcze jeden post, tak dla większego apetytu ;)

Kaczka… temat, który odkładałam i odkładałam, bo szczerze..?? Bałam się. Dużo się nasłuchałam jaka to kaczka jest trudna do przygotowania. Ale nie spróbujesz.. nie wiesz. Więc spróbowała i….. i nie żałuje  ;-) Jeeeest dobra :D Przepis z bloga „Magazyn kuchenny”

Potrzebujemy:
  • 1 kaczka o wadze ok. 2 kg
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 łyżeczki soli
  • 2,5 łyżeczki majeranku
  • 4 duże jabłka
  • 2 duże cebule
  • wykałaczki
  • 4..5.. dużych ziemniaków
Przygotowanie:
Sprawioną kaczkę myjemy i suszymy. Sprawdzamy dokładnie czy nie ma pozostałości piór. Odcinamy szyję i końcówki skrzydełek, czosnek rozcieramy z łyżeczką soli i 1,5 łyżeczki majeranku. Połową pasty czosnkowej nacieramy środek kaczki, a drugą połowę mieszamy
z pokrojoną w większe kawałki cebulą i dwoma jabłkami pokrojonymi także w większe kawałki. Nadziewamy naszą kaczkę cebulą i jabłkami i zamykamy spinając wykałaczkami. Kaczkę nacieramy łyżeczką soli wymieszaną z łyżeczką majeranku. Jeśli zostało nam nadzienia jabłkowo-cebulowego to wykorzystujemy je obkładając nim kaczkę. Odstawiamy kaczkę na minimum 2h lub najlepiej na całą noc. 







Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Kaczkę układamy na ruszcie, a pod rusztem ustawiamy blaszkę lub naczynie żaroodporne, do którego będzie spływał tłuszcz z kaczki. Wrzucamy tam również jabłka i cebulę, którą była obłożona kaczka. Wstawiamy na 2h i co 15/20 minut wyciągamy blaszkę z tłuszczem i odrobiną polewamy  kaczkę, resztę wylewamy.
Ziemniaki kroimy na kawałki, solimy i polewamy odrobiną tłuszczu z kaczki. Wkładamy je do tego samego piekarnika pół godziny przed końcem pieczenia.  
Upieczoną kaczkę wyciągamy i odstawiamy na moment, żeby ostygła, a w tym czasie podsmażamy nasze ziemniaki oraz 2 pokrojone z kostkę jabłka. 


Wykładamy wszystko na talerz i gotowe! 
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty