Pierogi szpinakowe i bolognese z ciastem Magdy Gessler

Cześć!
Kolejny wpis to aż DWA przepisy na bardzo smaczne nadzienia do pierogów. 

Ponieważ robię pierogi raz na rok (w Święta) nie zawsze się nimi naciesze, a jak wiadomo kupne to już nie to samo. Dlatego postanowiłam  zrobić wyjątek i poświęcić wieczór na lepienie pierożków, bo niestety ale łatwa praca to nie jest ;) Zapraszam!
Blogi, z których zaczerpn
ęłam pomysły to „Agatka gotuje i smakuje” oraz „Kuchnia Letycji”. 
Ciasto do pierogów jest z przepisu Pani Magdy Gessler.

CIASTO MAGDY GESSLER

Potrzebujemy:
  • 1 kg mąki
  • sól
  • dość ciepła woda
  • 1 żółtko
Przygotowanie:
Przesiewamy na stolnice mąkę ze szczyptą soli tworząc stożek. Robimy w nim zagłębienie
i wlewamy odrobinę wody. Urabiamy ciasto, dodajemy porcję wody i znów mieszamy. Czynność powtarzamy, aż cała mąka się połączy. Zostawiamy nasze ciasto na kilkanaście minut (ok. 15). Do letniego ciasta dodajemy żółtko i wyrabiamy ręką, aż powstanie elastyczna masa. Wytaczamy z ciasta kulę i oprószamy ją mąką, odstawiamy na 15 min. W tym czasie bierzemy się za farsz.


FARSZ NR 1 BOLOGNESE 

Potrzebujemy:
  • 400g pomidorów z puszki
  • 150g mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Pomidorki wrzucamy do garnka i słodzimy cukrem. Gotujemy 15 minut i dodajemy bazylię, oregano, sól i pieprz. Dalej gotujemy. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę i prażymy przez 0.5 min przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy mięso i podsmażamy, aż się zarumieni. Gotowe mięso wrzucamy do pomidorów i gotujemy jeszcze 5 minut. Pod koniec sprawdzamy smak sosu i ewentualnie doprawiamy do smaku.  Nadzienie gotowe!



FARSZ NR 2 SZPINAK I FETA

Potrzebujemy:
  • 500g mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 200g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • odrobina oliwy lub masła
Przygotowanie:
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulkę. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek, po chwili szpinak. Gdy woda wyparuje i szpinak ładnie się podsmaży zdejmujemy
z ognia, dodajemy fetę i przyprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Farsz gotowy!




 SMACZNEGO KOCHANI!

Komentarze

Popularne posty