Domowe Hamburgerki

Cześć!
McDonald, KFC, Burger King to miejsca, które odwiedzamy dość często, żeby zjeść szybko
i smacznie. Niestety niekoniecznie zdrowo. Nie powiem, że nie odwiedzam tych miejsc, bo bym skłamała, jednak wolę od czasu do czasu sama przyrządzić podobne jedzenie w domu,
w odrobinę zdrowszej wersji. Dziś przedstawiam moje domowe hamburgerki. Zapraszam!

Potrzebujemy:
  • 200g mięsa mielonego
  • 4 bułki do hamburgerów
  • pomidor
  • ogórek zielony
  • sałata
  • ser żółty w plastrach
  • cebula
  • czosnek
  • jajko
  • majonez
  • ketchup
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka ostra
Przygotowanie:

Mielone mieszamy w misce z jajkiem, posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz wszystkimi przyprawami. Z przygotowanego mielonego formujemy 4 kulki, które zgniatamy w płaskie placki i wrzucamy na patelnie. Zazwyczaj nie dodaję żadnej oliwy, ponieważ mielone jest samo w sobie tłuste. Kiedy zdejmiemy upieczone mięso z patelni, wkładamy na nią przekrojoną bułkę i podpiekamy środkową stronę przez chwilę.
Robimy kanapkę.
Jedną połówkę bułki smarujemy ketchupem , drugą majonezem. Układamy po kolei sałatę, mięso, ser żółty, pomidor, ogórek… I kanapka gotowa


Komentarze

Popularne posty