poniedziałek, 16 marca 2015

Krem burakowy

Przepisowo, przepisowo i przepisowo :) Ale na razie są to przepisy, które wylądowały tutaj
z poprzedniego bloga, więc na tej tematyce na razie przystanę. Dzisiejszy wpis jest jednak całkowicie nowy. Zapraszam na smaczny krem z buraków. 

Potrzebujemy:
  • 3-4 skrzydełka z kurczaka
  • 3-4 buraki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 4-5 ziemniaków
  • śmietana 18%
  • ziele angielskie 
  • liść laurowy
  • vegeta
  • pieprz, sól, cukier
  • ocet
  • natka pietruszki do podania
Przygotowanie: 
Buraki myjemy,wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy 40-60 min. Kiedy buraki mamy ugotowane, obieramy i trzemy na tarce- dodajemy 4 łyżki octu do smaku
i odstawiamy. Do garnka 2 lub 3 litrowego wrzucamy opłukane skrzydełka, liście laurowe i ziele angielskie oraz szczyptę vegety. Wstawiamy na ogień. w tym czasie na tarce, trzemy marchewki i pietruszki oraz kroimy w kawałki obrane ziemniaki. Wrzucamy warzywa do garnka.
Kiedy wywar mamy gotowy, dorzucamy buraki i przyprawiamy solą, pieprzem
i łyżką cukru. 
Gotujemy zupę próbując i ewentualnie doprawiając do smaku, aż się zagotuje. Zdejmujemy zupę
z ognia. Wyciągamy z niej mięso oraz liść laurowy, ziele angielskie i blendujemy. Podajmy
z posiekaną natką pietruszki  KREM GOTOWY

Mój krem:
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz