Cos konkretnego...pieczona kaczka z jablkami
Cześć!
Postanowiłam wrzucić jeszcze jeden post, tak dla większego apetytu ;)
Kaczka… temat, który
odkładałam i odkładałam, bo szczerze..?? Bałam się. Dużo się nasłuchałam
jaka to kaczka jest trudna do przygotowania. Ale nie spróbujesz.. nie
wiesz. Więc spróbowała i….. i nie żałuje
Jeeeest dobra
Przepis z bloga „Magazyn kuchenny”
Potrzebujemy:
- 1 kaczka o wadze ok. 2 kg
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 2,5 łyżeczki majeranku
- 4 duże jabłka
- 2 duże cebule
- wykałaczki
- 4..5.. dużych ziemniaków
Przygotowanie:
Sprawioną kaczkę myjemy i
suszymy. Sprawdzamy dokładnie czy nie ma pozostałości piór. Odcinamy
szyję i końcówki skrzydełek, czosnek rozcieramy z łyżeczką soli i 1,5
łyżeczki majeranku. Połową pasty czosnkowej nacieramy środek kaczki, a
drugą połowę mieszamy
z pokrojoną w większe kawałki cebulą i dwoma jabłkami pokrojonymi także w większe kawałki. Nadziewamy naszą kaczkę cebulą i jabłkami i zamykamy spinając wykałaczkami. Kaczkę nacieramy łyżeczką soli wymieszaną z łyżeczką majeranku. Jeśli zostało nam nadzienia jabłkowo-cebulowego to wykorzystujemy je obkładając nim kaczkę. Odstawiamy kaczkę na minimum 2h lub najlepiej na całą noc.
z pokrojoną w większe kawałki cebulą i dwoma jabłkami pokrojonymi także w większe kawałki. Nadziewamy naszą kaczkę cebulą i jabłkami i zamykamy spinając wykałaczkami. Kaczkę nacieramy łyżeczką soli wymieszaną z łyżeczką majeranku. Jeśli zostało nam nadzienia jabłkowo-cebulowego to wykorzystujemy je obkładając nim kaczkę. Odstawiamy kaczkę na minimum 2h lub najlepiej na całą noc.
Nastawiamy piekarnik na
180 stopni. Kaczkę układamy na ruszcie, a pod rusztem ustawiamy blaszkę
lub naczynie żaroodporne, do którego będzie spływał tłuszcz z kaczki.
Wrzucamy tam również jabłka i cebulę, którą była obłożona kaczka.
Wstawiamy na 2h i co 15/20 minut wyciągamy blaszkę z tłuszczem i
odrobiną polewamy kaczkę, resztę wylewamy.
Ziemniaki kroimy na
kawałki, solimy i polewamy odrobiną tłuszczu z kaczki. Wkładamy je do
tego samego piekarnika pół godziny przed końcem pieczenia.
Upieczoną kaczkę
wyciągamy i odstawiamy na moment, żeby ostygła, a w tym czasie
podsmażamy nasze ziemniaki oraz 2 pokrojone z kostkę jabłka.
Wykładamy wszystko na talerz i gotowe!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz