Sos Brokułowy lub szpinakowy, lub szpinakowo-bokułowy ;)
Hej,
W dzisiejszym wpisie podzielę się z Wami moim skarbem… czyli najlepszym sosem!!! Uwielbiam go! Mogłabym jeść go codziennie!
Patrząc na tytuł można się pogubić, ale chodzi tu o zamianę jednego składnika, który zmienia całość
A więc zaczynamy
W dzisiejszym wpisie podzielę się z Wami moim skarbem… czyli najlepszym sosem!!! Uwielbiam go! Mogłabym jeść go codziennie!
Potrzebujemy:
- 1 kostkę rosołową
- brokuły (ja używam mrożonych)
- 2 serki hochland lub inne topione mogą być śmietankowe lub z szynką
- łyżka masła
- łyżka mąki
- 2 lub więcej piersi z kurczaka (ja daję dwie, ale jak ktoś lubi dużo mięska, może dać więcej ;))
- koperek (ja używam dość dużo ;))
Przygotowanie:
Brokuły wkładamy do
przegotowanej wody, można ugotować, ale ja wolę takie troszke
al dente. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 1 litrze przegotowanej wody. Zaczynamy sos. Robimy tzw zasmażkę czyli rozpuszczamy na patelni masełko i dodajemy mąke. Następnie wlewamy nasz litr bulionu i mieszamy, aż znikną jakiekolwiek grudki. Następnie dodajmy serki topione, ja sobie kroję w kostke, żeby szybciej się rzpuściły. Kiedy serki nam się ładnie rozpuszczą i powstanie jednolita konsystencja sosu dodajemy koperek i dusimy z 10 minutek. W międzyczasie smażymy nasze piersi z kurczaka pokrojone w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mięsko do sosu i na samym końcu dodajemy nasze brokuły. Sosik gotowy! Można podawać z makaronem lub ryżem.
al dente. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 1 litrze przegotowanej wody. Zaczynamy sos. Robimy tzw zasmażkę czyli rozpuszczamy na patelni masełko i dodajemy mąke. Następnie wlewamy nasz litr bulionu i mieszamy, aż znikną jakiekolwiek grudki. Następnie dodajmy serki topione, ja sobie kroję w kostke, żeby szybciej się rzpuściły. Kiedy serki nam się ładnie rozpuszczą i powstanie jednolita konsystencja sosu dodajemy koperek i dusimy z 10 minutek. W międzyczasie smażymy nasze piersi z kurczaka pokrojone w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mięsko do sosu i na samym końcu dodajemy nasze brokuły. Sosik gotowy! Można podawać z makaronem lub ryżem.
Można również zrobić
zapiekankę. Wyłożyć w naczyniu żaroodpornym makaron, polać sosem i
posypać startym żółtym serem. Piec, aż nam się ser zarumieni.
Podobny sos możemy
przygotować dodając zamiast brokuł szpinak. Wystarczy nasz szpinak
podsmażyć na masełku i przyprawić solą. Dodać tak samo jak brokuły , na
końcu.
Można też dać i brokuły i szpinak! Jest to najbogatsza wersja sosu i przeprzepyszna!!!
Myślę że przepis jest w miarę czytelny ;P
Komentarze
Prześlij komentarz