Krem burakowy
Przepisowo, przepisowo i przepisowo :) Ale na razie są to przepisy, które wylądowały tutaj
z poprzedniego bloga, więc na tej tematyce na razie przystanę. Dzisiejszy wpis jest jednak całkowicie nowy. Zapraszam na smaczny krem z buraków.
z poprzedniego bloga, więc na tej tematyce na razie przystanę. Dzisiejszy wpis jest jednak całkowicie nowy. Zapraszam na smaczny krem z buraków.
Potrzebujemy:
- 3-4 skrzydełka z kurczaka
- 3-4 buraki
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 4-5 ziemniaków
- śmietana 18%
- ziele angielskie
- liść laurowy
- vegeta
- pieprz, sól, cukier
- ocet
- natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
Buraki myjemy,wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy 40-60 min. Kiedy buraki mamy ugotowane, obieramy i trzemy na tarce- dodajemy 4 łyżki octu do smaku
i odstawiamy. Do garnka 2 lub 3 litrowego wrzucamy opłukane skrzydełka, liście laurowe i ziele angielskie oraz szczyptę vegety. Wstawiamy na ogień. w tym czasie na tarce, trzemy marchewki i pietruszki oraz kroimy w kawałki obrane ziemniaki. Wrzucamy warzywa do garnka.
i odstawiamy. Do garnka 2 lub 3 litrowego wrzucamy opłukane skrzydełka, liście laurowe i ziele angielskie oraz szczyptę vegety. Wstawiamy na ogień. w tym czasie na tarce, trzemy marchewki i pietruszki oraz kroimy w kawałki obrane ziemniaki. Wrzucamy warzywa do garnka.
Kiedy wywar mamy gotowy, dorzucamy buraki i przyprawiamy solą, pieprzem
i łyżką cukru.
i łyżką cukru.
Gotujemy zupę próbując i ewentualnie doprawiając do smaku, aż się zagotuje. Zdejmujemy zupę
z ognia. Wyciągamy z niej mięso oraz liść laurowy, ziele angielskie i blendujemy. Podajmy
z posiekaną natką pietruszki KREM GOTOWY
z ognia. Wyciągamy z niej mięso oraz liść laurowy, ziele angielskie i blendujemy. Podajmy
z posiekaną natką pietruszki KREM GOTOWY
Mój krem:
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz