Domowe Hamburgerki
Cześć!
McDonald, KFC, Burger
King to miejsca, które odwiedzamy dość często, żeby zjeść szybko
i smacznie. Niestety niekoniecznie zdrowo. Nie powiem, że nie odwiedzam tych miejsc, bo bym skłamała, jednak wolę od czasu do czasu sama przyrządzić podobne jedzenie w domu,
w odrobinę zdrowszej wersji. Dziś przedstawiam moje domowe hamburgerki. Zapraszam!
i smacznie. Niestety niekoniecznie zdrowo. Nie powiem, że nie odwiedzam tych miejsc, bo bym skłamała, jednak wolę od czasu do czasu sama przyrządzić podobne jedzenie w domu,
w odrobinę zdrowszej wersji. Dziś przedstawiam moje domowe hamburgerki. Zapraszam!
Potrzebujemy:
- 200g mięsa mielonego
- 4 bułki do hamburgerów
- pomidor
- ogórek zielony
- sałata
- ser żółty w plastrach
- cebula
- czosnek
- jajko
- majonez
- ketchup
- sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka ostra
Przygotowanie:
Mielone mieszamy w misce z
jajkiem, posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz
wszystkimi przyprawami. Z przygotowanego mielonego formujemy 4 kulki,
które zgniatamy w płaskie placki i wrzucamy na patelnie. Zazwyczaj nie
dodaję żadnej oliwy, ponieważ mielone jest samo w sobie tłuste. Kiedy zdejmiemy upieczone mięso z patelni, wkładamy na nią przekrojoną bułkę i podpiekamy środkową stronę przez chwilę.
Robimy kanapkę.
Jedną połówkę bułki smarujemy ketchupem , drugą majonezem. Układamy po kolei sałatę, mięso, ser żółty, pomidor, ogórek… I kanapka gotowa
Robimy kanapkę.
Jedną połówkę bułki smarujemy ketchupem , drugą majonezem. Układamy po kolei sałatę, mięso, ser żółty, pomidor, ogórek… I kanapka gotowa
Komentarze
Prześlij komentarz