Pierogi szpinakowe i bolognese z ciastem Magdy Gessler
Cześć!
Kolejny wpis to aż DWA przepisy na bardzo smaczne nadzienia do pierogów.
Ponieważ robię pierogi
raz na rok (w Święta) nie zawsze się nimi naciesze, a jak wiadomo kupne
to już nie to samo. Dlatego postanowiłam zrobić wyjątek i poświęcić
wieczór na lepienie pierożków, bo niestety ale łatwa praca to nie jest
Zapraszam!
Blogi, z których zaczerpnęłam pomysły to „Agatka gotuje i smakuje” oraz „Kuchnia Letycji”.
Blogi, z których zaczerpnęłam pomysły to „Agatka gotuje i smakuje” oraz „Kuchnia Letycji”.
Ciasto do pierogów jest z przepisu Pani Magdy Gessler.
CIASTO MAGDY GESSLER
Potrzebujemy:
- 1 kg mąki
- sól
- dość ciepła woda
- 1 żółtko
Przygotowanie:
Przesiewamy na stolnice mąkę ze szczyptą soli tworząc stożek. Robimy w nim zagłębienie
i wlewamy odrobinę wody. Urabiamy ciasto, dodajemy porcję wody i znów mieszamy. Czynność powtarzamy, aż cała mąka się połączy. Zostawiamy nasze ciasto na kilkanaście minut (ok. 15). Do letniego ciasta dodajemy żółtko i wyrabiamy ręką, aż powstanie elastyczna masa. Wytaczamy z ciasta kulę i oprószamy ją mąką, odstawiamy na 15 min. W tym czasie bierzemy się za farsz.
Przesiewamy na stolnice mąkę ze szczyptą soli tworząc stożek. Robimy w nim zagłębienie
i wlewamy odrobinę wody. Urabiamy ciasto, dodajemy porcję wody i znów mieszamy. Czynność powtarzamy, aż cała mąka się połączy. Zostawiamy nasze ciasto na kilkanaście minut (ok. 15). Do letniego ciasta dodajemy żółtko i wyrabiamy ręką, aż powstanie elastyczna masa. Wytaczamy z ciasta kulę i oprószamy ją mąką, odstawiamy na 15 min. W tym czasie bierzemy się za farsz.
FARSZ NR 1 BOLOGNESE
Potrzebujemy:
- 400g pomidorów z puszki
- 150g mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- łyżeczka bazylii
- łyżeczka oregano
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Pomidorki wrzucamy do
garnka i słodzimy cukrem. Gotujemy 15 minut i dodajemy bazylię, oregano,
sól i pieprz. Dalej gotujemy. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę
i prażymy przez 0.5 min przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie
dodajemy mięso i podsmażamy, aż się zarumieni. Gotowe mięso wrzucamy do
pomidorów i gotujemy jeszcze 5 minut. Pod koniec sprawdzamy smak sosu i
ewentualnie doprawiamy do smaku. Nadzienie gotowe!
FARSZ NR 2 SZPINAK I FETA
Potrzebujemy:
- 500g mrożonego szpinaku
- 1 cebula
- 200g sera feta
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- odrobina oliwy lub masła
Przygotowanie:
Na rozgrzanej oliwie
podsmażamy posiekaną cebulkę. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek,
po chwili szpinak. Gdy woda wyparuje i szpinak ładnie się podsmaży
zdejmujemy
z ognia, dodajemy fetę i przyprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy. Farsz gotowy!
z ognia, dodajemy fetę i przyprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy. Farsz gotowy!
SMACZNEGO KOCHANI!
Komentarze
Prześlij komentarz