Risotto śmietankowe z kurczakiem
Hejjjj...
Kolejny przepis znalazłam w internecie na stronie Kotlet.TV. Jest to smaczne Risotto śmietankowe, które serdecznie polecam.
Potrzebujemy:
- ryż do risotto 125g (ja dałam 2 woreczki zwykłego parabolicznego)
- pół puszki zielonego groszku
- 300g filetów z kurczaka ( ja dałam 400g :P)
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- sól
- 1/2 papryki czerwonej, 1/2 zielonej i 1/2 żółtej
- mała czerwona cebula (ja dałam zwykła i też było ok)
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki śmietany 36%
- bulion ok. 350 ml
Przygotowanie:
Papryki oraz cebulkę
kroimy w kostke. Na masełku podsmażamy nasze warzywka aż będą szkliste.
Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i posypujemy papryką i solą, dorzucamy
do warzyw i podsmażamy. Wsypujemy ryż
i podsmażamy, aż stanie się szklisty, następnie wlewamy łyżkę bulionu
i mieszamy, czekamy, aż ryż wchłonie bulion i ponownie wlewamy łyżkę bulionu. Powtarzamy czynność, aż zostanie nam ok 50ml bulionu. Na koniec dodajemy śmietanę, resztę bulionu i groszek. Mieszamy jeszcze chwilę i danie gotowe do podania.
i podsmażamy, aż stanie się szklisty, następnie wlewamy łyżkę bulionu
i mieszamy, czekamy, aż ryż wchłonie bulion i ponownie wlewamy łyżkę bulionu. Powtarzamy czynność, aż zostanie nam ok 50ml bulionu. Na koniec dodajemy śmietanę, resztę bulionu i groszek. Mieszamy jeszcze chwilę i danie gotowe do podania.
Moje risotto:
Smacznego !!! :)
Komentarze
Prześlij komentarz