BlogMas nr 14 - Rolady

Prawdziwa poznańska pyra ze mnie, bo na prawdę uwielbiam ziemniaki ;) Pod każdą postacią. A najbardziej uwielbiam ziemniaki z sosem pieczeniowym.. mmmm.... Dlatego często robię pieczenie lub rolady. I na te drugie właśnie Was dziś zapraszam.

Rolady

Potrzebujemy:
  • 4 plastry schabu (wyjątkowo użyłam szynki wieprzowej)
  • musztardę 
  • boczek (ja daję wędzony w plastrach)
  • 2 ogórki kiszone
  • sól
  • pieprz
  • przyprawę do mięs
  • margaryna
  • woda
  • mąka
Przygotowanie:

Schab rozbijamy tłuczkiem tak, aby plastry były dość cienkie.



Przyprawiamy solą, pieprzem i smarujemy musztardą.




Wykładamy plastry boczku.



Wkładamy ogórka i zwijamy zaczynając od jego strony. Związujemy nicią.






Rolady posypujemy przyprawą do mięs.






 Na patelni rozpuszczamy ok. 50g margaryny i kładziemy nasze rolady. Smażymy porządnie z każdej strony i gdy zaczną się delikatnie przypalać dolewamy wodę. i tak dusimy, aż woda znów wyparuje. Czynność powtarzamy kilka razy, przy okazji przykrywając przykrywką patelnię.

Na końcu mieszamy pół szklanki wody z łyżką mąki i "zaciągamy" nasz sos. Rolady podajemy z ziemniakami, kasza lub ryżem. 



Smacznego!

Komentarze

Popularne posty