BlogMas nr 20 - Makaron w sosie śmietanowym z tuńczykiem

Jestem makaroniarą i wcale tego nie ukrywam! ;) Dlatego często pojawiające się przepisy na dania makaronowe nie powinny nikogo dziwić. I dziś z takim oto przybywam.

Makaron w sosie śmietanowym z tuńczykiem







Potrzebujemy:
  • makaron penne, kokardki lub świderki (ok. 300g)
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1/2 cebuli
  • 3 czubate łyżki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • papryka ostra
  • parmezan 
  • koperek
  • oliwa
Przygotowanie:

Makaron gotujemy al' dente według zaleceń na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżek oliwy i wrzucamy posiekaną cebulę. Czekamy, aż się delikatnie zeszkli i wrzucamy odcedzonego (ale nie całkowicie) tuńczyka. Mieszamy chwilę i przyprawiamy wszystkimi przyprawami. Następnie dodajemy śmietanę i chwile podsmażamy, można ewentualnie jeszcze doprawić, gdyby było za mdłe. Do sosu wrzucamy makaron i mieszamy. Podajemy na talerzu makaron posypany koperkiem i startym parmezanem. Gotowe!

Smacznego! 



 

Komentarze

Popularne posty