BlogMas nr 19 - Potrawka

Kiedy zostanie troszkę rosołku, lubię sobie od czasu do czasu zrobić potrawkę. Ogólnie zawsze się śmiejemy, że jak jest na obiad rosół, to jutro pomidorowa i po jutrze potrawka :P Taki tam pakiecik ;)
Ale dziś skupmy się na potrawce. 



Potrawka 

Potrzebujemy:
  • 500ml rosołku 
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • śmietana 18% ok. 3 duże łyżki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • marchewka z rosołu
  • mięso z rosołu
Przygotowanie:

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwile mieszamy. Następnie wlewamy rosół i mieszamy, aż się zagotuje. Wsypujemy cukier, wlewamy sok z cytryny. Na końcu do szklanki wlewamy troszkę sosu i śmietanę, mieszamy i wlewamy do sosu. Gotujemy sos jeszcze 5 minut i dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i pokrojone mięso. Sos gotowy. 

Smacznego!



 

Komentarze

Popularne posty