BlogMas nr 3 - Pierogi z kapustą i grzybami

Jednym z pożądanych dań na naszym stole wigilijnym są pierogi. Mimo, że z roku na rok robimy ich więcej... i tak zawsze jest za mało :P 
Zapraszam na smaczne pierogi z kapustą i grzybami. Idealne na Święta Bożego Narodzenia. 

Pierogi z kapustą i grzybami


CIASTO Potrzebujemy:
  • 1 kg mąki
  • sól
  • dość ciepła woda
  • 1 żółtko
Przygotowanie: Przesiewamy na stolnice mąkę ze szczyptą soli tworząc stożek. Robimy w nim zagłębienie i wlewamy odrobinę wody. Urabiamy ciasto, dodajemy porcję wody i znów mieszamy. Czynność powtarzamy, aż cała mąka się połączy. Zostawiamy nasze ciasto na kilkanaście minut (ok. 15). Do letniego ciasta dodajemy żółtko i wyrabiamy ręką, aż powstanie elastyczna masa. Wytaczamy z ciasta kulę i oprószamy ją mąką, odstawiamy na 15 min. W tym czasie bierzemy się za farsz.






FARSZ Potrzebujemy:
  • 3 garści suszonych grzybów
  • 400g kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • Vegeta
  • majeranek
  • sól i pieprz
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżka smalcu
Przygotowanie:
Kapustę płuczemy w wodzie i wrzucamy na patelnię . Smażymy na połowie kostki margaryny. Wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i vegete. Dajemy łyżkę smalcu.






Na osobnej patelni na drugiej połowie margaryny smażymy wcześniej odgotowane grzyby, dodajemy majeranek oraz szczyptę soli i pieprzu.






Mieszamy kapustę z grzybami i gdy wystygną siekamy nożem. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulkę i dodajemy do farszu. Gotowe.



PRZYGOTOWANIE PIEROŻKÓW 
Z ciasta kulamy wałek i dzielimy go na 5 części. Bierzemy pierwszą i rozwałkowujemy cienko. Do wycinania i składania pierogów używam specjalnej foremki, natomiast jeśli takiej nie mamy bierzemy szklankę, kładziemy do góry dnem i wycinamy kółka. Na środek kółka kładziemy farsz, ciasto zamykamy ściskając widelcem. Pierogi wrzucamy do osolonej, lekko wrzącej wody i czekamy, aż pierogi wypłyną na wierzch, wtedy wyciągamy. Podajemy z podsmażoną na maśle cebulką lub według uznania. 
P.s. Można wykorzystać przepis na ciasto i dać inny farsz np. na słodko.
SmAcZnEgO :)

 

Komentarze

Popularne posty