BlogMas nr 22 - Śledzie z rodzynkami

Dzisiejszy przepis to fajna propozycja na Święta. Proponuję przygotować ją dwa dni przed, żeby się wszystko "przegryzło". 

Śledzie z rodzynkami

Potrzebujemy:
  • 1 kg śledzi solonych
  • 3/4 szklanki oliwy (może być też cała szklanka)
  • 4 duże cebule
  • 1 paczka rodzynek
  • 1 łyżka cukru
  • odrobinę kwasku
  • 3 łyżki koncentratu (niecały słoiczek)
Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Smażymy, aż się delikatnie zeszkli. 



Następnie dodajemy resztę składników (poza śledziami). I gotujemy parę minut, cały czas mieszając.


Do miseczki wykładamy opłukane i pokrojone w paski śledzie i zalewamy je naszym przygotowanym sosem. Śledzie gotowe. Najlepsze po dwóch dniach.





Komentarze

Popularne posty