BlogMas nr 9 - Kopytka

Dziś taki szybki i prosty przepis na kopytka. Zaserwować je można z sosem pieczeniowym, z tłuszczykiem i boczkiem czy nawet z kapustą zasmażaną. Pomysłów jest masa :) 



Kopytka

Potrzebujemy:
  • 1 kg ziemniaków
  • 200g mąki
  • 1 jajko
  • sól
Przygotowanie:

Ziemniaczki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Gdy ostygną, dusimy  tłuczkiem do ziemniaków i dodajemy jajko, mąkę i szczyptę soli. Ugniatamy rękoma nasze "ciasto" przysypując je mąką. Odrywamy kawałek i wałkujemy, aż powstanie wałeczek, który przecinamy nożem co 2 cm (mniej więcej). 


Następnie wrzucamy kopytka do wrzącej wody i czekamy, aż wypłyną. Wtedy kopytka są gotowe.
Smacznego!



 
 
 

Komentarze

Popularne posty